Norveç’in yedi tepeli şehri Bergen gezisi
Her tepesiyle aşk yaşayabileceği kaç tane şehri vardır insanın? Şehirde dağları, dağlarında şehri hissedebileceği? Yabancısı olmayan, yolu geçen herkesin ya yerleşip yoldaş olduğu ya da ayrılsa da Haziran günlerinde bile o serin bahar esintisini hissedebileceği günlerine hasret kaldığı bir şehir Bergen. 7 tepelilerin en güzellerinden. Biz bin yıl önce Anadolu kapılarından girerken, tahtaları çakılan, kapıları boyanan o güzel şehir. Kuzeye yol almadan önce yine 7 tepesine aşık olabileceğim bu güzel şehirden habersizdim. Ta ki yolum Norveç’in bu şirin şehri Bergen’e düşene kadar. Yıllara meydan okuyan tahta ve rengârenk evleri ve daracık sokaklarıyla her köşe başında bir Viking masalına eşlik ettim Bergen’de.
Norveç sanırım şu ana kadar gezip gördüğüm ülkeler arasında beni en çok etkileyenlerin başında geliyor. Bunda şüphesiz Norveç’in o güzel doğasının büyük bir rolü var. Norveç’e yer yüzündeki cennet desek abartmamış oluruz diye düşünüyorum. Ülkenin hemen hemen her noktası gezilip görülmesi gereken bir güzellikte. Her yerini gezip göremesem de başta Oslo, Bergen ve o meşhur Norveç fiyortlarını görme fırsatım oldu. Üstelik Oslo’dan Bergen’e giderken otobüsle seyahat etme imkânı bulduk ve bu da ülkenin doğasını ve o muhteşem güzelliğini daha rahat görmemizi sağladı. Norveç’te bir yerden bir yere giderken kesinlikle kara yolunu ya da tren yolunu tercih etmek gerekir diye düşünüyorum çünkü ancak o şekilde ülkenin o yemyeşil doğasını ve hemen hemen her yerde karşınıza çıkacak olan göl ve şelalerini görebiliyorsunuz.
Bergen’in Tarihi
Norveç’i yazmaya Bergen’le başlamamın nedeniyse beni en çok etkileyen yerlerden biri olması. Şehir 1070 yılında kurulmaya başlanmış. 12. ve 13. Yüzyılda Norveç’in başkenti olmuş ve 17. Yüzyılda ise yaklaşık 15 bin kişilik nüfusuyla Iskandinavya’nın en büyük şehri haline gelmiş. Bergen bir yarımada ve 7 tepe ve 7 fiyord üzerine kurulu bir şehir. Şehrin o daracık sokakları, ahşap evleri ve nerdeyse her evin önünde küçücük bir alanda bile özenle yetiştirilen o mis bahar çiçeklerinin arasında dolaşmak masal âleminde yolculuk etmek gibi.
Üniversite ve kültür şehri Bergen
Bergen aynı zamanda bir üniversite ve kültür şehri. Bergen Üniversitesinden mezun olup Nobel ödülü almış birçok bilim adamı var. Bir de Bergen’li meşhur sanatçılar var tabi. Bunların başında ise 1843-1907 yılları arasında yaşayan klasik müziğin en ünlü isimlerinden Edvard Grieg geliyor. Ünlü sanatçının kendi ismini taşıyan müzesi de Bergen’de gezilecek yerlerden biri.
Bergen Gezilecek Yerler
Bergen Bryggen Evleri
Şehri keşfetmekse oldukça kolay. Limanın hemen yanında meşhur renkli ve ahşap evler bulunuyor. Bunlar aynı zamanda şehrin sembolü denilebilir. Unesco’nun Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan bu evler o dönem şehrin ekonomisine hakim olan Alman tüccarları tarafından yapılıyor. Bu evler ve evlerin bulunduğu Bryggen bölgesi 18. Yüzyıla kadar balık ticaretinin merkezi olmuş.
Bergen Çiçek ve Balık Pazarı
Bergen limanının hemen yanında diğer bir çekim merkezi olan Çiçek ve Balık pazarı var. Bu Pazarda Norveç denizinden çıkan envahi çeşit balıkları bulmanız mümkün. Bunların başında somon, kral yengeç ve balina eti geliyor. Balık pazarında ayrıca geyik etinden yapılmış salam ve sucuklardan tutun da geyik derisinden kıyafetlere kadar Norveç’e özgü birçok ürüne rastlamanız mümkün.
Norveç Dünya’nın, Bergen ise Norveç’in en pahalı yerlerinden biri olunca bu durum çarşı pazara da yansıyor tabi. Turistlerin yoğun rağbet gösterdiği balık pazarında bir tabak kral yengeç ya da balina etini 35 Euro’ya alabiliyorsunuz.
Bergen Floyen (Fløibanen) Tepesi ve Füniküleri
Floyen tepesi şüphesiz Bergen’de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bryggen evleri ve Balık Pazarı’na yakın olan bu tepe, 320 metre yüksekliğinde olup Bergen’e yukarıdan muhteşem bir panoramik manzarayla bakmanızı sağlıyor. Floyen tepesine, limanın yanıbaşında her 15 dakikada bir kalkan Fløibanen füniküleriyle çıkabiliyorsunuz. Floyen tepesinde isterseniz bisiklet kiralayıp farklı güzergahlarda bisiklet sürebilir, dilerseniz de turizm ofisinden alacağınız haritalardaki farklı trekking rotalarından birini seçip yürüyüş yapabilirsiniz. Floyen tepesi için benim önerim ise fünikülerle çıkıp manzarayı görüp, tepede güzel zaman geçirdikten sonra, turizm ofisinden aldığınız haritadan öncelikle 4. Rotayı sonrasında ise bu rotadan 6. Rotaya bağlanıp güzel bir manzara eşliğinde tekrar limana inmenizdir. Bu yürüyüş güzergahı yaklaşık 40 dakika sürecek ve size hem Bergen’in doğasını keşfetme hem de harika bir manzara eşliğinde yürüyüş yapmanızı sağlayacaktır.
Bergen Edvard Grieg Müzesi
Kompositör Edvard Grieg ve karısı Nina Hagerup 1885 yılından Grieg’in 1907’deki vefatına kadar yaz aylarını bu şirin ahşap villada geçirmişlerdir. Bergen’in güneyinde, Nordasvatnet gölünün kıyısında ve bahçeler içinde yer alan bu şirin ev Bergen’de gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Müze kompleksinin içerisinde Grieg’in evine ek olarak, modern bir sergi alanı, 200 kişilik bir konser salonu ve göl kenarında, Grieg’in sessiz ve huzurlu çalışma ortamı bulduğu bir klübe de bulunmaktadır. Müzeye ulaşım için Haziran-Eylül ayları arasında turizm ofisinden saat 11.30’da kalkan bir otobüs turu da bulunmaktadır. Bu tura verdiğiniz ortalama 200 NOK, ulaşım, giriş ve küçük bir piyano konserini de kapsamaktadır. Akşam düzenlenen gösteriler için ayrıca ücretsiz bir shuttle servisi de bulunmaktadır. Müze Mayıs ve Eylül ayları arasında sabah 9:00-18:00, Ekim ve Nisan ayları arasıysa 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze hakkında detaylı bilgiye www.griegmuseum.comm adresinden ulaşılabilir.
Bergen Kart
Bergen’de geçirecek bir iki gününüz varsa Bergen kart almanız size avantaj sağlayabilir. 24, 48 ve 72 saat seçeneğiyle alabileceğiniz bu kartla Bergen’in otobüs ve raylı sistemini ücretsiz kullanabilecekken, şehrin birçok müzesine ücretsiz giriş yapabilecek, şehirde gerçekleşen etkinliklere ücretsiz yada indirimli katılım sağlayabilecek ve bazı restaurant’larda da indirim kazanabileceksiniz. Bergen kartı şehirdeki turizm information noktalarından alabileceğiniz gibi www.visitbergen.com sitesinden online şekilde de alabilirsiniz. Kartın 24 saatlik ücreti 3-15 yaş arası için 90 NOK, 16 yaş’tan itibaren 240 NOK ve öğrenciler içinse 192 NOK’tur.
Bu arada Bergen konumu itibariyle fiyordlara açılan kapı diye anılıyor. Bergen’e kadar gitmişken fiyordları kesinlikle görmenizi tavsiye ederim. Bergen’de diğer görülmesi gereken yerler; Norveç’te yaklaşık 30 tane örneği kalan ve Viking gemileri gibi inşa edilen Fantoft Kütük Kilisesi ve Dünya’nın en güzel manzaralı treni olarak bilinen Flam treni var. Meşhur Norveç fiyordları ve Dünya’nın en güzel manzaralı treni olarak bilinen Flam treni hakkında da ayrıca bişeyler yazacağım.
Bergen’de gezilecek yerlerin tam listesini aşağıdaki şekilde özetleyebilirim:
Bergen’de gezilecek ve görülecek yerler:
Bergen Bryggen Evleri
Bergen Eski Şehir Merkezi
Bergen Balık Çarşısı
Floyen(Fløibanen ) Tepesi
Edvard Grieg Müzesi
Fantoft Kütük Kilisesi
Eski Bergen Müzesi
Bergen Akvaryumu